Altum-Aktualitātes-ALTUM krīzes apgrozāmo līdzekļu programmu izmantojuši vairāk nekā 500 uzņēmumu

ALTUM krīzes apgrozāmo līdzekļu programmu izmantojuši vairāk nekā 500 uzņēmumu

ALTUM

15. Jan, 2021

Kopš Covid-19 vīrusa krīzes sākuma pagājušā gada martā Attīstības finanšu institūcija ALTUM sniegusi atbalstu apgrozāmo līdzekļu aizdevumu veidā vairāk nekā 500 krīzes ietekmētiem uzņēmumiem.

 

Kopējā ALTUM finanšu instrumentu ietekme tautsaimniecībā sasniegusi 750 miljonus eiro, no kuriem 185 miljonus eiro veido speciālie krīzes pārvarēšanas instrumenti, savukārt pārējo – ALTUM ikdienas finanšu instrumenti.

 

Apgrozāmie līdzekļi uzņēmumiem, kuriem krīzes ietekmē samazinājās naudas plūsma un bija nepieciešami papildu resursi darbības nodrošināšanai, līdz šim piešķirti 524 uzņēmumiem par kopējo summu 92 miljoni eiro.

 

No visiem aizdevumu saņēmējiem aptuveni 40 % ir mazie uzņēmumi, 44 % – mikro uzņēmumi, 14 % – vidējie un 2 % lielie uzņēmumi. Visbiežāk uzņēmumi piesakās finansējumam līdz 50 tūkstošiem eiro, ko saņēmuši 38 % uzņēmumu, kā arī finansējumam no 51 līdz 100 tūkstošiem eiro. Šāda apjoma aizdevumus izmantojuši 34 % programmas klientu. 17 % uzņēmēju biznesa nodrošināšanai saņēmuši finansējumu no 101 līdz 500 tūkstošiem eiro, 3 % no 501 līdz 999 tūkstošiem eiro, bet 6 % – vienu miljonu, kas ir maksimālais apjoms šajā programmā. Mazākais aizdevums – 1840 eiro apmērā, apgrozāmiem līdzekļiem izsniegts tirdzniecības uzņēmumam no Rīgas.

 

Gandrīz katrs trešais uzņēmums, kas izmantojis apgrozāmos līdzekļu aizdevumu, darbojas kādā no pakalpojumu nozarēm. Šo uzņēmumu īpatsvars ir 32 %, kam seko tirdzniecības (24%), ražošanas (22%), transporta (10%), kā arī būvniecības (9%) un lauksaimniecības (3%) komersanti. Starp atbalsta saņēmējiem ir arī to nozaru uzņēmumi, kuri pirmie vistiešāk izjuta pārvietošanās un pulcēšanās ierobežojumu sekas – tūrisma un viesmīlības (13%), mākslas, izklaides un kultūras uzņēmumi (4%).
Atbalstam visbiežāk pieteikušies uzņēmumi Rīgā un Pierīgā – 66 % no visiem uzņēmumiem. Reģionos visaktīvāk ALTUM krīzes aizdevumus izmantojuši uzņēmēji Latgalē (10 %), kam seko Kurzemes (8 %), Zemgales (8 %) un Vidzemes (7 %) uzņēmumi.

 

Krīzes kredītu brīvdienu garantijas banku finansējumam apstiprinātas par kopējo apmēru 93 miljoni eiro.

 

 

ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš:

 

“Turpinoties otram pandēmijas vilnim, esam gatavi turpināt atbalstīt uzņēmējus ar finansējumu un kompetenci, lai palīdzētu dzīvotspējīgiem uzņēmumiem pārdzīvot krīzes laiku un atgriezties pie ierastiem darbības apjomiem pēc tam, kad situācija būs normalizējusies. Šobrīd piedāvājam kopumā sešus dažādus krīzes risinājumus gan maziem un vidējiem, gan lieliem uzņēmumiem. Vienlaikus redzam, ka arī ikdienas darījumi krīzes laikā turpinās ar pilnu jaudu – pagājušajā gadā aizdevumu apjoms ALTUM ikdienas finanšu instrumentos ir lielākais pēdējo gadu laikā. Tas apliecina, ka jaunas investīcijas un biznesa attīstība vīrusa dēļ nav apstājusies.”

Saistītie raksti