Altum-Aktualitātes-Pirmās privātmājas pabeigušas energoefektivitātes uzlabošanu ar valsts atbalstu

Pirmās privātmājas pabeigušas energoefektivitātes uzlabošanu ar valsts atbalstu

ALTUM

10. Nov, 2021

Kopš ALTUM privātmāju energoefektivitātes programmas atvēršanās maijā, darbus ir pabeigušas pirmās astoņas mājās Rīgā, Valmierā, Ikšķilē un Jelgavā, Liepājā un Tīnūžu pagastā. Šobrīd vēl 74 māju īpašnieki visā Latvijā aktīvi īsteno energoefektivitātes pasākumus, bet pārējie 161 projekti atrodas dažādās sagatavošanas stadijās.

 

 

Privātmājās, kurās ir pilnībā noslēgusies energoefektivitātes pasākumu ieviešana, apkures ietaupījums ir robežās no 26,11 % līdz 63,55 %, savukārt ēkas energoefektivitātes klase ir palielināta par vienu vai pat divām klasēm. Visbiežāk māju īpašnieki veikuši būvdarbus dzīvojamās mājas norobežojošajās konstrukcijās  t.i. logu nomaiņu, ārsienu siltināšanu, bēniņu siltināšanu, apkures veida nomaiņa, ūdens sildīšanas iekārtas nomaiņa un rekuperācijas sistēmas uzstādīšanu.

 

“Energoefektivitātes projektus pilnībā ir pabeiguši astoņi privātmāju īpašnieki, turklāt visi ir sasnieguši pat lielāku ietaupījumu nekā to prasa valsts atbalsta programmas nosacījumi. Pie strauja energoresursu cenu kāpuma kā šobrīd, apkures resursu ietaupījums var būt būtisks atbalsts ziemas mēnešos.,” saka ALTUM Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Ieva Vērzemniece.

 

Kopumā iedzīvotāji ir izrādījuši lielu interesi par ALTUM privātmāju energoefektivitātes programmu – kopš programmas atvēršanas jau pirmā mēneša laikā tika saņemts plānotais pieteikumu skaits. Privātmāju programma ir pilotprojekts pirms lielāka apjoma līdzīgas programmas plānošanas, un šajā pirmajā kārtā tika saņemti 392 pieteikumi. Visaktīvākie bijuši privātmāju īpašnieki Pierīgā (31 %), Vidzemē (22 %), Zemgalē (20 %), un Kurzemē (15 %), savukārt pārējie pieteikumi saņemti no Latgales (9 %) un Rīgas (3 %). No tiem pilotprojekta ietvaros plānots realizēt 243 māju projektus.  Daži privātmāju īpašnieki, kas pieteicās programmai, dažādu iemeslu dēļ no savas ieceres šobrīd ir atteikušies, un šādā gadījumā iespēja īstenot projektu ar valsts atbalstu ir nākamajam iesniedzējam rindas kārtībā. 

 

Pēc uzlabojumiem – apkures ietaupījums sasniedz 40 %

 

Valmierieši Dzintars un Linda Apiņi ALTUM programmas ietvaros savā privātmājā uzstādīja rekuperācijas iekārtu un veica sienu siltināšanu. Projekta pamudināta Apiņu ģimene no saviem līdzekļiem veica vēl papildu darbus, lai samazinātu elektroenerģijas resursu patēriņu. Tādējādi mājas energoefektivitātes klasi izdevās paaugstināt par diviem līmeņiem – no E uz C. Projektā valsts atbalsta programmas ietvaros sākotnēji investēti aptuveni 5200 eiro, bet sagaidāmā atdeve ir 42,26 % apkures ietaupījums.

 

“Esam ļoti apmierināti ar mājas siltināšanas efektu, ko īpaši novērtējam tagad, kad ģimenē aug mazi dvīnīši. Tomēr arī šis process nav nācis bez jaunām atziņām, no kurām būtiskākā ir tā, ka kvalitatīvai mājas siltināšanai un atjaunošanai ļoti svarīga ir zinoša un ieinteresēta energoeksperta iesaiste. Mēs paši nebūtu zinājuši un izvēlējušies tos risinājumus, kurus mums ieteica profesionāļi. Turklāt ieguldījums eksperta piesaistē, no kura 1000 eiro sedz ALTUM, ir vairākkārt mazāks par summu, ko mēs turpinātu pārmaksāt, ja neveiktu uzlabojumus,” stāsta privātmājas Valmierā īpašniece Linda Apine.

 

Ģimene norāda, ka nākotnē, iespējams, tiks izmantota iespēja pieteikties arī citās līdzīgās valsts atbalsta programmās, ja tajās tiktu iekļauts finansējums atjaunojamo energoresursu jomā, piemēram, saules paneļu uzstādīšanai.

 

Līdzīgs stāsts ir arī Raimondam Brēžam, kura īpašumā ir divu stāvu māja Valmierā. “Būvniecības darbus privātmājas atjaunošanai biju ieplānojis vēl pirms uzzināju par iespēju pieteikties ALTUM programmai. Mājā ir siltumsūkņu apkure, tāpēc par saviem līdzekļiem veicu grīdas seguma nomaiņu. Savukārt tiklīdz uzzināju par pieejamo valsts finansējumu, pieteicos arī grantam, lai gan tajā brīdī konkrētas vīzijas par uzlabojumiem man nebija. Pareizo virzienu palīdzēja noteikt energoaudits, kā rezultātā par piemērotāko risinājumu tika izvēlēta logu nomaiņa abos stāvos un rekuperācijas sistēmas uzstādīšana,” saka mājas īpašnieks.

 

Veikto uzlabojumu rezultātā R. Brēžam izdevies paaugstināt mājas energoefektivitātes klasi no D uz C līmeni ar plānoto apkures ietaupījumu 44,26 %.