Altum-Aktualitātes-Saglabājas augsts ģimeņu pieprasījums pēc valsts atbalsta mājokļa iegādei

Saglabājas augsts ģimeņu pieprasījums pēc valsts atbalsta mājokļa iegādei

ALTUM

18. Aug, 2017

Pie jaunām mājām tikuši gandrīz 9000 bērni un viņu vecāki.

Šā gada pirmajā pusgadā valsts sniegto atbalstu mājokļa iegādei izmatojušas 1527 ģimenes visā Latvijā. Salīdzinot ar 2016. gadu ģimeņu pieprasījums pēc valsts atbalsta pieaudzis par 6%, saglabājot nemainīgi augstu līmeni.

 

Kopumā uz šā gada 15. augustu Attīstības finanšu institūcijas ALTUM sniegtos galvojumus, kas palīdz risināt hipotekārā aizdevuma pirmās iemaksas sakrāšanas grūtības, izmantojušas vairāk nekā 6100 ģimenes, kurās kopā šobrīd aug 8944 bērni.

 

ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš:

 

“Redzam, ka valsts atbalstu ģimenes pamatā izmanto vidēja izmēra dzīvokļu iegādei – aizdevuma summa, ko ar ALTUM galvojuma palīdzību aizņemas bankā, vidēji ir 60 tūkstoši eiro. Tie lielākoties ir mājokļi iepriekšējos gados būvētos daudzdzīvokļu namos, bieži tie ir divistabu dzīvokļi. Ģimeņu pirmā izvēle ir gatava  mājokļa iegāde, tikai 4% ģimeņu aizņemas būvniecībai. Jauno projektu īpatsvars ir zem 10%, arī privātmājas iegādājas krietni retāk, aptuveni 6% gadījumu. Lielais pieprasījums no ģimenēm apliecina, ka programma labi palīdz risināt aktuālo pirmās iemaksas uzkrāšanas problēmu. ALTUM galvojums bankas aizdevumam nepieciešamās pirmās iemaksas apmēru samazinās vidēji par 6700 eiro, kas ir vidējā līdz šim piešķirtā galvojuma summa. Tas palīdz ģimenei mājokli iegādāties uzreiz, netērējot vairākus gadus pirmās iemaksas sakrāšanai.”

 

Kopējā programmas darbības laikā, kopš 2015. gada ALTUM piešķirto galvojumu summa ir 41,7 miljoni eiro, savukārt hipotekāro aizdevumu summa, kas izsniegta ar valsts galvojumiem, sasniegusi 368 miljonus eiro.



Atbalstu izmanto ģimenes visā Latvijā, proporcionāli lielākais galvojumu skaits ir Rīgā un Pierīgā – 66% galvojumu. No kopējā galvojumu skaita 14% galvojumu izmantojušas ģimenes Vidzemes reģionā, Kurzemē – 9%, Zemgalē – 7%, savukārt Latgalē – 3% jeb 161 ģimene.

 

Starp reģioniem tāpat redzamas atšķirības  aizdevumu apjomos – Rīgā vidējais aizdevuma apjoms, ko  ģimenes ar ALTUM galvojuma palīdzību aizņemas bankā, ir 61 tūkstotis eiro, Pierīgā – 89 tūkstoši. Mazākas summas ar valsts galvojumu ģimenes aizņemas citos reģionos –  Zemgalē vidējas aizdevums ir 40 tūkstoši eiro, Kurzemē – 34, Vidzemē – 33, savukārt Latgalē – 21 tūkstotis eiro.

 

ALTUM mājokļu galvojumu programmas īstenošanā jau kopš darbības sākuma piedalās septiņas komercbankas – Citadele, SEB banka, Swedbank, Nordea banka, DNB banka, ABLV banka un Baltikums Bank/BlueOrange.

Saistītie raksti