Altum-Aktualitātes-“Cido grupa” krīzes laiku kompensē ar eksporta attīstību

“Cido grupa” krīzes laiku kompensē ar eksporta attīstību

ALTUM

12. Jan, 2021

Kopš krīzes sākuma ALTUM uzņēmējiem izsniegusi 115 jaunas eksporta garantijas darījumu apdrošināšanai ar ārvalstu sadarbības partneriem, kas palīdzējis droši eksportēt preces vairāk nekā 25 miljonu eiro apmērā. Turklāt vairākiem uzņēmējiem krīzes laikā eksporta apjomus izdevies pat kāpināt.

 

Tā, piemēram, uzņēmuma “Cido grupa” eksporta apjoms 2020. gada pirmajā pusgadā pieauga par vairāk nekā 50 %.

 

 

ALTUM Korporatīvo darījumu departamenta un eksporta produktu vadītāja Evija Zaķe:

 

“Nenoteiktība pasaulē ietekmējusi arī Latvijas eksportējošo uzņēmumu paradumus. Redzam, ka uzņēmēji arvien vairāk apdrošina darījumus ar partneriem attīstītajās valstīs, kas pirms krīzes tika uzskatītas par salīdzinoši drošākiem eksporta tirgiem. Eksportētāju interese par darījumu apdrošināšanu vīrusa krīzes lakā ir trīs līdz piecas reizes lielāka nekā iepriekš, turklāt redzam, ka uzņēmumi arī krīzes apstākļos meklē jaunus partnerus līdz šim neapgūtos eksporta tirgos. “Cido grupa” ir viens no šādiem piemēriem, kas krīzes laiku izmantojuši arī kā attīstības iespēju, vienlaikus darot to droši, izmantojot ALTUM eksporta garantiju programmas priekšrocības.”

 

 

“Cido grupa” eksportē drošāk un vairāk

 

Pērn dzērienu tirgus pārdošanas apjomi noteikto ierobežojumu rezultātā vietējā tirgū saruka, taču ne visas valstis ierobežojumi ietekmēja vienādi. Šī iemesla dēļ apjoma kritumu Latvijā uzņēmums “Cido Grupa” kompensējis ar pārdošanas veicināšanu tieši eksporta tirgos.

 

 

“Cido grupa” uzņēmuma pārstāve Inese Lielpinka:

 

“ALTUM sadarbība ar “Cido grupa” noritējusi ļoti veiksmīgi, uzņēmuma kopējais eksporta apjoms 2020. gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar tādu pašu periodu pagājušajā gadā, pieauga par vairāk nekā 50 %. Piemēram, eksporta apjoms uz ASV palielinājās par 67 %, uz Ukrainu par 144 %, bet uz Krieviju par 154 %. Uzskatām, ka ALTUM piedāvātās eksporta garantijas ir sevišķi veiksmīgs risinājums, kas sniedz uzņēmumiem drošības sajūtu. Produktu eksportēšanas iespēja bez lieka riska par nosūtīto produktu samaksu sniedz iespēju fokusēties uz citām biznesa attīstībai svarīgām lietām.”

 

 

Aktīvāk apdrošina darījumus uz attīstītajām valstīm

 

Covid-19 eksporta garantijas uz attīstītajām valstīm līdz šim visbiežāk izsniegtas tirdzniecības sektoram, ražošanas nozarei un ieguves rūpniecībai. 54 % no visiem limitiem izsniegti uz četrām valstīm: Lietuvu (18 %), Lielbritāniju (16 %), Šveici (10 %) un Itāliju (9 %). Tāpat eksporta garantijas izsniegtas arī darījumiem ar Igauniju, Vāciju, Poliju, Norvēģiju, Somiju, Nīderlandi u.c.

 

ALTUM eksporta garantiju programmas iespējas kopš 17. aprīļa ir paplašinātas ar darījumiem uz ES un atsevišķām OECD valstīm, neatkarīgi no uzņēmuma lieluma un eksporta apjoma. Tas ir veicinājis eksporta darījumu apdrošināšanas pakalpojuma plašāku izmantošanu. No kopējā krīzes eksporta garantiju apjoma nedaudz vairāk kā puse (56 %) ir izsniegtas tieši uz attīstītajām valstīm, kas ir trīs reizes vairāk nekā pirmskrīzes periodā. Lai turpinātu droši eksportēt, ALTUM eksporta garantijas ar atvieglojumiem arī lielajiem uzņēmējiem būs pieejamas līdz 2021. gada jūnija beigām.

Saistītie raksti