Altum-Aktualitātes-Noteikti Latvijas 2021. gada veiksmīgākie privātie un institucionālie investori

Noteikti Latvijas 2021. gada veiksmīgākie privātie un institucionālie investori

ALTUM

01. Apr, 2022

Latvijas Biznesa Eņģeļu Tīkls (LatBAN) un Latvijas Privātā un riska kapitāla asociācija (LVCA) noteikuši “Gada investors 2021” balvas laureātus par aizvadītā gada nozīmīgākajām investīcijām Latvijā. Apbalvojumu “Gada investīcija” komerceņģeļu kategorijā par investīcijas apjomu un perspektīvāko nākotnes prognozi saņēmuši investori Ģirts Līcis, Kārlis Cerbulis un Uldis Cērps par 150 000 eiro kopinvestīciju jaunuzņēmumā “WeedBot”, kas izstrādā lauksaimniecības robotus Lielbritānijas tirgum. Par “Gada investīciju” juridisko un institucionālo investoru sektorā atzīta “Bregal Sagemount” investīcija “Printful”, kas ļāva uzņēmumam sasniegt miljarda dolāru vērtību un Latvijas pirmā vienradža statusu.

LatBAN un LVCA pasākums “Gada investors” pastāv kopš 2015. gada. Tā uzmanības centra ir privātā kapitāla un komerceņģeļu nozares izaugsmes tendences, izceļot un godinot nozīmīgākos tirgus spēlētājus, konsultantus un atbalstītājus.

ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš: “Iespēju kapitāla nozarē ALTUM iegulda apjomīgus naudas līdzekļus, nozarei kopumā ir atvēlēti vairāk nekā 190 miljoni eiro, savukārt nākamajā paaudzē nozarei paredzēti vēl 75 miljoni eiro. Un aiz šiem skaitļiem ir taustāmi sasniegumi. Līdz šim ar 16 dažādu fondu pārvaldnieku un Baltijas inovāciju fondu  starpniecību ALTUM investīcijas atbalstījušas vairāk nekā 330 uzņēmumus, un tās veicinājušas vairāk nekā 740 miljonu eiro piesaisti kompāniju attīstībai un izaugsmei Baltijā un plašākā reģionā. Nodokļos šie uzņēmumi samaksājuši jau vairāk nekā 180 miljonus eiro  un to ikgadējie ieņēmumi tuvojas vienam miljardam eiro.  Esam gandarīti redzēt jēgpilnu valsts un Eiropas savienības resursu ieguldījumu, kur labākie no labākajiem šodien pelnīti godināti arī uz “Gada investora” skatuves.”

Kristīne Tarvida, LatBAN izpilddirektore: “Esam gandarīti, ka pērn dažiem biedriem ir izdevies sasniegt desmitkārtīgu investīciju atdevi. Tas liecina, ka mūsu investori spēj saskatīt projektu izaugsmes potenciālu un veicināt to. Mēs arī ticam, ka, pateicoties “Printful” triumfam, nebūs ilgi jāgaida, līdz parādīsies nākamie vienradži no Latvijas. Rindā stāv jau vairāki potenciālie kandidāti. Kopumā pērn komerceņģeļi jaunuzņēmumos investēja 2.6 miljonus eiro, galvenokārt IT, ražošanas un elektronikas nozarēs. Gada laikā ir notikušas 11 investīciju sesijas, kurās 63 jaunuzņēmumiem bija iespēja prezentēt savas idejas un satikt potenciālos investorus. Investoru konsultācijas un mentorēšanu gada laikā ir saņēmuši apmēram 150 jaunuzņēmumu. Esam patiesi gandarīti par investoru paveikto 2021. gadā un uz šo gadu skatāmies ar piesardzīgu optimismu – Latvijas jaunuzņēmumiem ir pieejams investoru finansējums jeb gudrā nauda ar pievienoto vērtību, ko sniedz investoru zināšanas, biznesa pieredze un gadu gaitā gūtās mācības pašmāju un ārvalstu tirgū.”

“Gada investors 2021” laureāti komerceņģeļu kategorijās:

“Gada investīcija” par investīcijas apjomu un perspektīvāko nākotnes prognozi: Ģirts Līcis, Kārlis Cerbulis un Uldis Cērps par 150 000 eiro kopinvestīciju jaunuzņēmumā “WeedBot”, kas izstrādā lauksaimniecības robotus Lielbritānijas tirgum;

“Gada ienesīgākā investīcija” par ienesīgāko investīciju pēc investīcijas atdeves koeficienta un absolūtos skaitļos no projekta nopelnītās summas: Voldemārs Brēdiķis un Uldis Dzērve par investīciju dzīvās tulkošanas platformā “Interactio”, kas atbalsta klātienes un tiešsaistes pasākumus un ir integrējama trešo pušu platformās. “Interactio” darbojas jau 111 valstīs. Investīcija pusotra gada laikā sasniedza desmitkārtīgu atdevi;

“Gada videi draudzīgākā investīcija” par apjomīgāko investīciju ar pozitīvāko ietekmi uz vidi:Capitalia Co-Investment Fund” un Juris Grišins par investīciju vēja turbīnu pārbaudes, uzturēšanas un apkopes uzņēmumā “Aerones”, kas izmanto robotikas risinājumus, taupot resursus, samazinot remontdarbu laiku un palīdzot palielināt saražotās enerģijas apjomu;

“Gada nozares atbalstītājs”: “Httpool” par atbalstu Baltijas privāto investoru konferences “Business Angel Camp” līdzorganizēšanā Latvijā, kas pulcēja investorus no visas Baltijas un Eiropas, un par nozīmīgu ieguldījumu, atbalstot Latvijas jaunuzņēmumu izaugsmi ar digitālā mārketinga palīdzību.

Kristīne Bērziņa, LVCA valdes priekšsēdētāja: “Ir patiess prieks, ka Latvijas privātā kapitāla tirgus acīmredzami stiprinās. 2021. gadā pieaugums bija vērojams gan vietējo fondu darbībā, gan bija arī būtiska ārvalstu fondu aktivitāte.  “Change Ventures”  kļuva par lielāko sēklas kapitāla fondu Baltijā, privātā kapitāla pārvaldnieks “Livonia Partners” izveidoja līdz šim vēsturē lielāko privātā kapitāla fondu Latvijā, tika izveidoti vairāki nekustamā īpašuma fondi, un Latvijā reģistrētie fondi investēja uzņēmumos trīs reizes lielāku summu nekā iepriekšējā gadā. Bija vērojamas arī nozīmīgu ārzemju privātā kapitāla milžu, kā nozīmīgākos minot “Index Ventures”, “Apollo Funds”, ”Bregal Sagemount”, “Partners Group”, investīcijas Latvijas uzņēmumos.”

“Gada investors” laureāti – juridiskie un institucionālie investori un konsultanti:

Gada investīcija” par investīcijas apjomu un nākotnes prognozi: “Bregal Sagemount” par investīciju “Printful”, kas ļāva uzņēmumam sasniegt miljardu dolāru vērtību un tā saukto vienradža statusu;

“Gada pārdošana” par darījuma apjomu, rezultātu un ietekmi uz izaugsmes kapitāla nozares attīstību: “Livonia Partners” par tās portfeļa sabiedrības “Santa Monica Networks” kapitāla daļu pārdošanu uzņēmumam “Latvijas Mobilais Telefons” (LMT);

“Gada finanšu konsultants” par investoriem sniegto konsultāciju apjomu, rezultātu un nozīmi:

“Superia” par “Livonia Partners” konsultēšanu, pārdodot “Santa Monica Networks” LMT; “EKJU” uzņēmuma vadības konsultācijām, izpērkot uzņēmumu no “BaltCap” un tā dibinātājiem; “Utilitas” konsultācijām saistībā ar vēja parka “Tārgale” projekta iegādi un konsultācijām saistībā ar “Primekss” izpirkšanu no “Green Gateway Fund”;

“Gada juridiskais konsultants 2021”: “Ellex Kļaviņš” par “Printful” konsultēšanu, piesaistot investīcijas no “Bregal Sagemount”, “Livonia Partners” konsultēšanu “Santa Monica Networks” darījumā un palīdzību “SG Capital Partners Fund I” saistībā ar loģistikas kompleksa iegādi Rīgā.

LVCA pateicas LIAA un tās Somijas pārstāvniecības vadītājai Alisei Barvikai par palīdzību sadarbībā ar ārvalstu partneriem, īpaši Somijas iesaistes aktivizēšanu. Paldies arī ALTUM un tā valdes loceklei Ievai Jansonei-Bukai par aktīvo darbu ar riska kapitāla programmām un Finanšu starpnieku daļas ekspertam Andrim Baumanim par iesaisti ALTUM paspārnē izveidoto fondu ikdienas procesos, “Deloitte” par jau 3. Baltijas privātā un riska kapitāla tirgus pārskata gatavošanu, “Change Ventures” un īpaši Andrim K. Bērziņam par ietekmīgu darbu ārvalstu publiskās telpas papildināšanā ar informāciju par Baltijas un Latvijas privātā kapitāla tirgu.

Jau otro gadu pēc Ekonomikas ministrijas iniciatīvas tika piešķirta arī kopīga LatBAN un LVCA “Izaugsmes balva”, ko pasniedz uzņēmumam, kurš audzis ar biznesa eņģeļu un/vai privātā kapitāla fondu palīdzību un kura nozīmīgā izaugsme vainagojusies Latvijā jaunradītās darbavietās, nomaksātos nodokļos un citā labvēlīgā tūlītējā ietekmē uz Latvijas tautsaimniecību. Apbalvojumu šogad saņēma “Lokalise”.

Videoieraksts no 2022. gada 31. marta “Gada investors 2021” apbalvošanas ceremonijas un paneļdiskusijām par Latvijas makroekonomikas prognozēm un par Ukrainas, Gruzijas un Izraēlas uzņēmējdarbības pieredzi kara apstākļos būs skatāms LatBAN un LVCA Facebook lapās un LatBAN YouTube kanālā.

“Gada investors 2021” tiek rīkots sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un Attīstības finanšu institūciju ALTUM un līdzfinansēts no Eiropas Reģionālās attīstības fonda resursiem.

Papildu informācija:

Agnese Ruberte

“Gada investors 2021”

komunikācijas konsultante

M. 29337759, e.: agnese@fauna.agency