Altum-Aktualitātes-Saņemti jau vairāk nekā 260 pieteikumi privātmāju energoefektivitātes un elektroenerģijas ražošanas programmā

Saņemti jau vairāk nekā 260 pieteikumi privātmāju energoefektivitātes un elektroenerģijas ražošanas programmā

ALTUM

19. May, 2022

ALTUM programmā privātmāju energoefektivitātes uzlabošanai vai elektroenerģijas ražošanai kopš programmas uzsākšanas 27. aprīlī ir saņemti 262 pieteikumi. No tiem 84% jeb 221 iesniegti saules paneļu uzstādīšanai, bet 16% jeb 41 pieteikumi – energoefektivitāti uzlabojošu darbu atbalstam.

 

Iesniegto projektu kopējā atbalsta summa ir 900 tūkstoši eiro, tādējādi ar iesniegtajiem projektiem ir rezervēti aptuveni 30% no kopējā programmai paredzētā finansējuma. Pieteikumu pieņemšana turpināsies līdz finansējums tiks izsmelts.

 

Infografika par atbalsta ietvaros veicamajiem darbiem pieejama šeit.

 

Detalizēta informācija par atbalstu ēku energoefektivitātes uzlabojumiem vai elektroenerģijas ražošanai pieejama šeit.

 

Elektroenerģijas ražošanas jomā visvairāk pieteikumi iesniegti saules paneļu uzstādīšanai ar jaudu no 10 līdz 11,1 kW, par kuriem saskaņā ar programmas noteikumiem ir pieejams lielākā apjoma grants – 4000 eiro. Savukārt energoefektivitātes uzlabošanai māju īpašnieki izvēlas darbus dzīvojamo māju norobežojošajās konstrukcijās (sienu siltināšana, logu nomaiņa, u.c.) un inženiersistēmās, piemēram, apkures un ventilācijas iekārtu iegādei, atjaunošanai, pārbūvei vai izveidei. Uzstādīt nelielus vēja ģeneratorus, kam arī paredzēts programmas atbalsts, pagaidām nav izvēlējies neviens privātmājas īpašnieks.

 

Iesniegtie projekti tiek izvērtēti līdz 20 darba dienu laikā, pēc tam notiek līguma saskaņošana ar klientu un līguma slēgšana. Līdz 18.maijam ir apstiprināti jau 45 pieteikumi un tiek gatavoti līgumi ar atbalsta saņēmējiem. Neatbilstības programmas kritērijiem dēļ līdz šim septiņi pieteikumi ir noraidīti.

 

Ekonomikas ministrijas izstrādātās programmas atbalsts privātmāju īpašniekiem visā Latvijā paredzēts grantu, tehniskās palīdzības un garantiju veidā, un maksimālā atbalsta summa ir 6000 eiro. Pieteikumi jāiesniedz ALTUM klientu apkalpošanas portālā mans.altum.lv.